Wat is een hybride docent?

Hybride docenten. Nooit van gehoord? Er zijn in Nederland ruim 50.000 hybride docenten die hun baan voor de klas combineren met een andere baan. Denk aan docenten die naast hun baan als docent ook ambtenaar, ondernemer, onderwijsinnovator of leraar-opleider zijn.

Hybride docentschap biedt een andere kijk op leraren, een vernieuwende kijk, die breekt met het beeld van het leraarschap als fuik en oog heeft voor de brede mogelijkheden die het leraarschap te bieden heeft. Dit sluit mooi aan bij een aantal grote uitdagingen waar het onderwijs in Nederland de komende jaren voor staat. Allereerst de noodzaak om tot de wereldtop te blijven behoren als het gaat om de kwaliteit van onderwijs. Innovatie en vernieuwing zijn hiervoor onmisbaar. Ten tweede moeten er voldoende topdocenten zijn die dit onderwijs in de praktijk brengen. Daarnaast verandert de manier waarop jonge professionals aankijken tegen werk en hun carrière: steeds minder mensen kiezen voor één baan voor het leven. Afwisseling, brede ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid worden steeds belangrijker.

Meer informatie

De afgelopen jaren heeft het expertisecentrum Hybride Docent uitgebreid onderzoek gedaan naar het hybride docentschap. Al deze informatie is inzichtelijk gemaakt in verschillende vormen die op deze website zijn terug te vinden.

  • Hybride docent-app: krijg een beeld hoe jouw baan van de toekomst eruit kan zien en ontvang informatie op maat.
  • E-zine: digitaal magazine vol met informatie en inspiratie voor hybride docenten en werkgevers.
  • Value Case: onderzoeksrapportage met inhoudelijke verdieping over de (potentiële) waarde van hybride docentschap voor het onderwijs.
  • Juridische handreiking: speciaal voor werkgevers en werknemers samengestelde informatie met hierin o.a. aandacht voor de verschillende regels en verplichtingen die van belang zijn bij het combineren van banen.
  • Onderzoek 2016/2017: kwantitatief onderzoek naar o.a. naar het aantal hybride docenten, hun motieven voor het hybride docentschap, animo voor en opbrengsten van hybride docentschap.
  • Publicaties: alle publicaties van het expertisecentrum op een rij.


Ook interessant om te lezen, zijn de verschillende portretten van hybride docenten op deze website.