Opinie in FD van hybride docent Dirk van Vuuren: Werknemer als docent, mouwen opstropen en gewoon doen

Deel dit bericht op

Opinie | Dirk van Vuuren is directeur van Libergy Consulting en hybride docent

Een zeer terechte oproep van Doekle Terpstra om werknemers in te zetten als parttime docent (FD, 18 juni). Zelf werkzaam in de energiesector zien we dat de energietransitie aan alle kanten spaak dreigt te lopen als gevolg van een tekort aan technici. Wie installeert de zonnepanelen, wie onderhoudt de windmolens en wie ontwerpt de geothermie-installatie? Het begint allemaal bij de docent; zonder hem of haar geen gediplomeerde technici. Terecht wordt in het Commentaar van het FD opgemerkt dat we in een negatieve spiraal dreigen te komen (FD, 19 juni).

Techniek

Laten we het normaal gaan vinden dat er samenwerking en kruisbestuiving ontstaat tussen het bedrijfsleven en het onderwijs

Jammer dat VNO-NCW zo zuinig reageert op het plan voor de hybride docent. Ik spreek uit eigen ervaring als hybride docent wanneer ik stel dat er voor de genoemde bezwaren al een oplossing bestaat. Is de hybride docent daarmee de heilige graal voor de genoemde tekorten? Zeker niet, maar het is wel één van de vele oplossingen om onze hoogtechnische maatschappij aan technici te helpen.

Laten we het normaal gaan vinden dat er een structurele samenwerking en kruisbestuiving ontstaat tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Een werknemer die deels voor de klas staat helpt het lerarentekort oplossen, kan met zijn actuele kennis een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs en kan onderzoek doen ten gunste van het onderwijs en zijn bedrijf. Daarbij leert de werknemer diverse vaardigheden die goed van pas komen in het bedrijfsleven.

De Rotterdamse onderwijs- en kennisinstelling voor scheepvaart, logistiek en procesindustrie (STC Group) heeft sinds een jaar een pilot voor hybride docenten. De eerste ervaringen zijn positief; het is vooral een kwestie van mouwen opstropen en doen.

Dirk van Vuuren is directeur van Libergy Consulting en hybride docent energiesystemen en -markten bij de STC-Group.

Financieel Dagblad, 21 juni

Deel dit bericht op

© 2022 HybrideDocent.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacyverklaring